"The most terrifying fact about the universe is not that it is hostile but that it is indifferent; if we can come to terms with this indifference, then our existence as a species can have a genuine meaning. However vast the darkness, we must supply our own light." Stanley Kubrick

06.03.10

achizitie

am gasit, bintuind intr-un scurt intermezzo la caldura librariei din green hours, unde ma aflam cu onor ca expozanta la green fair, o carte, pe care am si pescuit-o cu ambele miini.
de abia astept sa ajung acasa sa o citesc.
Pier Paolo Pasolini - Scrieri corsare (1975)
acel Pasolini cu al lui Salò (sau cele 120 de zile ale sodomei)
"Scrierile corsare ramin unul dintre rarele exemplare de critica intelectuala radicala a societatii dezvoltate din Italia" zice Alfonso Berardinelli pe coperta
[....in ultimul sau interviu, Pasolini spune: "Nu va amagiti. Voi sinteti, cu scoala, cu televiziunea, cu docilitatea ziarelor voastre, voi sinteti marii conservatori ai aceste cumplite orinduiri, bazate pe ideea de a poseda si a distruge. Ferice de voi ca sinteti multumiti cind puteti gasi eticheta corecta pentru un delict. Mie asta mi se pare una dintre multele operatiuni ale culturii de masa. Neputind sa impiedicam producerea anumitor lucruri, ne gasim pacea construind rafturi"....Se construiesc rafturi pentru a continua sa se aseze in ordine dosare pentru totdeauna reduse la tacere, scandaluri si rusini nationale, complicitati si remuscari generationale...]
nu mentionez decit ca, in noiembrie 1975 a fost asasinat in mod brutal si pina astazi misterul planeaza asupra mortii sale.

PS: si imi place teribil de tare cum gindeste omul asta, vehementa lui, incisivitatea si virulenta cu care pune in discutie teme ce se pot extrapola oricarei civilizatii contemporane inclusiv cea romaneasca pe care o traim din plin. si ca sa nu mai spun cit de fascinant este sa imi regasesc propriile-mi opinii acolo. imi place la pasolini si imaginatia bolnava, contorsionata si ciudata asemanatoare mie.

2 Kommentare:

  1. nu ştiam că a fost asasinat. am văzut şi decameronul. ăla mi-a plăcut. salo a fost ok pînă într-un punct. după aceea m-a pierdut şi nu am mai văzut arta.

    dar pasolini rămîne un personaj

    AntwortenLöschen
  2. Da, este vehement, furios, tumultuos, universal ca preocupari, imi place, chiar si sadismul si oroarea din Salo imi place :D (este o explorare a unei intunecimi bolnave umane perfect adevarata)
    A deranjat, a fost eliminat.

    AntwortenLöschen